Soorten hondenrassen per categorie

hondenrassen per categorie

Soorten hondenrassen per categorie

Onderstaande is een lijst van hondenrassen thematisch ingedeeld naar de onderverdeling die gehanteerd wordt door de internationale kennelclub Fédération Cynologique Internationale (FCI). De FCI deelt de rassen in in tien rasgroepen. Niet door de FCI erkende rassen zijn daaronder in een aanvullende groep geplaatst.

Honden worden de dag van vandaag aanzien als gezelschapsdier of waakhond. Vroeger werden ze echter vooral gefokt om te werken. Zo creëerde men verscheidene hondenrassen die onder te verdelen zijn in drie categorieën: sporthonden, jachthonden en werkhonden.

Soorten Jachthonden

Zweethonden

Zweethonden zijn eigenlijk speurhonden. Dit soort jachthond volgt het bloedspoor van het aangeschoten wild.

Aardhonden

Deze jachthonden sporen wild op dat zich verschuilt in de grond zoals hazen, vossen enz… Dashonden en Terriërs zijn hiervoor uitermate geschikt.

Apporteerhonden

Apporteerhonden worden ingezet om het wild te halen nadad deze zijn geschoten door de jager. Dit doen veel honden, maar de Retrievers zijn hiervoor het meeste aangewezen.

Staande honden

Staande honden zijn jachthonden die stokstijf blijven staan eens ze het wild gevonden hebben. Ze blijven op grote afstand staan in de richting van de prooi. Zo weet de jager waar het wild is. Voorbeelden zijn: Setters en Pointers.

Drijvende honden

De naam zegt het al, drijvende honden worden gebruikt om het wild uit hun schuilplaatsen te jagen en in de gewenste richting van de jager te drijven. Voorbeelden zijn: de Beagle, de Grand Bleu de Gascogne.