Wat kost een hond per jaar

Wat kost een hond per jaar ?

Als voorbereiding tot de aanschaf van een puppy is het aan te raden toch een kostprijs te berekenen alvorens over te gaan tot de aankoop van een puppy, en de vraag te stellen hoeveel kost de aanschaf en wat zijn de lopende kosten van mijn hond.

De kosten wat een hond per jaar verbruikt is moeilijk in te schatten. Eerst en vooral heb je kosten die je maakt bij de aanschaf van je puppy. Nadien heb je ook de jaarlijkse en wederkerende kosten voor je hond.

De aanschafprijs van een pup is zeker niet goedkoop, maar vergeleken bij de overige kosten die een hond zijn gehele leven maakt, is het een klein bedrag. Er komt namelijk nog veel meer bij kijken dan alleen de aanschaf van een pup.

U zult eenmalige kosten maken, denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van de pup, de voorbereiding op de komst van een puppy, accessoires en een eventuele castratie. Daarnaast zijn er nog veel lopende kosten die u vele jaren (10 tot 15 jaar) zult moeten betalen.

De bedragen die wij hebben geplaatst zijn schattingen en kunnen variëren.

wat-kost-een-hond

Eenmalige kosten

Koopprijs: Kruisingen 150 tot 500 euro.
Rashonden van een goede, betrouwbare fokker 900 tot 2000 euro

Accessoires: 100 tot 500 euro
(halsband, mand, bench, riem, eetbakje en drinkbakje) (Prijslijst dierenbenodigdheden via www.diezoo.com)

Eventuele castratie: Teef 300 tot 600 euro
Reu 150 tot 350 euro

Lopende kosten

Een hond zal elke dag moeten eten. Er zijn grote verschillen tussen de hoeveelheden die een hond elke dag naar binnen werkt. We hebben onderscheid gemaakt tussen drie categorieën.

Hond tot 15 kilo
20 tot 30 euro
per maand

Hond tot 35 kilo
40 tot 55 euro
per maand

Hond tot 50 kilo
60 tot 80 euro
per maand

(bovenstaande prijzen zijn een schatting, er is onderling veel kwaliteitsverschil).

Vaste kosten dierenarts: ongeveer 100 euro per jaar. (Ontwormen, inentingen, gezondheidscontrole) Bij de aanschaf van uw pup zal u vaker bij de dierenarts langs moeten. De kosten zullen hierdoor in het eerste jaar veel hoger zijn.

Wanneer een hond ouder wordt zal hij vaker bij de dierenarts komen. Ook dan zullen de kosten veel hoger uitvallen.

De hond zou een ongeluk kunnen krijgen. Of ernstig ziek worden. Denk daarom na of het verstandig is om een ziektekostenverzekering voor uw hond te nemen.

Hondenbelasting: 0 tot 300 euro per jaar. Dit is afhankelijk van de gemeente/ woonplaats.

Extra kosten: Daarnaast zult u nog geregeld extra kosten maken. Af en toe nieuwe speeltjes, kauwmateriaal, een deken, een middel tegen teken etc. (Prijslijst dierenbenodigdheden via www.diezoo.com)

Een gemiddelde hond kost al gauw 8.000 tot 10.000 euro in zijn leven. Denk daarom goed na welk ras u neemt, welke geschikt is voor uw leefstijl en of u genoeg tijd voor hem heeft.